Oproep

Beste bezoeker van Raymond Westerling Online,

fotoHet is inmiddels weer enkele jaren geleden dat ik mijn studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen heb afgerond. Mijn masterscriptie schreef ik over de beeldvorming van Raymond Westerling in de Nederlandse geschreven pers. Westerling liet mij niet los. Aangezien ik tijdens mijn onderzoek zoveel informatie verzameld had, besloot ik na mijn studie een biografie te schrijven.

Het is mijn bedoeling om een evenwichtiger beeld van Westerling te schetsen dan helaas in het verleden is gebeurd. In mijn boek wil ik tevens niet alleen zijn jaren in Indonesië, maar ook zijn jeugd in Turkije en zijn verblijf in Nederland beschrijven. Mijn onderzoek beperkte zich niet alleen in Nederland, maar bracht mij ook in Indonesië. Diverse vrienden, kennissen en familieleden van Westerling hebben reeds toegezegd aan deze biografie mee te werken.

Ook uw hulp is van harte welkom! Heeft u informatie, foto’s of anekdotes over Westerling, die u wilt delen,  dan kunt u contact met mij opnemen per email of door het onderstaande formulier in te vullen.

Met vriendelijke groet,

Fredrik Willems

Advertenties
Gepubliceerd on december 1, 2007 at 3:42 pm  Comments (62)  

The URI to TrackBack this entry is: https://westerling.wordpress.com/doel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

62 reactiesPlaats een reactie

 1. Geachte Heer, Zo n 40-jaar geleden ging ik op
  n avond naar vrienden toe: Mevr. M.A.W.A. Doff-
  Hanegraaff van der Colff met haar zoon.
  Zij had toen n best.-funk. bij het V.L.N. van
  afd. A-dam, ik was ook lid hoewel nooit in t
  leger geweest, alleen door mn interesse voor
  “Indie”,vond t fijn dat ieder dit nam, okay.
  Bij “Tante Netty”, deed ik mn jas uit en….
  hoorde in de huiskamer n mannestem vertellen
  ik verzeker U op erewoord wat of wie kon ik niet
  weten maar toch wist ik 100-procent zeker dat t
  DE KAPITEIN moest zijn…….. en ja hoor…!!!
  Zou graag langs deze weg beetje kontakt met U hebben als t kan.
  Er ging beslist iets bizonders van hem uit,
  schrijf dat ZO op in Uw buku, koop ik n exempl,
  beloof ik. AMATOOOOOOOOOOOO…….J.F.H.

 2. Ben er nog niet zo lang achter dat mijn vader een van de volgelingen van kapt westerling was en bij de APRA was.Weet wel dat ie altijd onder westerling heeft gediend maar niet dat ie hem ook gevolgd en gedeserteerd was uit het KST(KNIL)Heb Westerling een maal mogen ontmoeten op een reünie van het KST te Roosendaal en vond het al zo knap dat westerling mijn vaders naam nog wist hij zei gelijk tegen mijn vader hè Peter hoe is het ze hadden elkaar denk ik al meer dan 20jaar niet gezien.Ben nu op Internet alles een beetje aan het uit zoeken.succes met je boek koop het zeker.grt ro

  • Beste,

   Uw vader kent dan denk ik de vader van mijn man. Ik heb helaas mijn schoonvader nooit gekend. Hij is in 1998 overleden. Hij heeft nooit veel verteld over zijn tijd met Westerling en mijn man zou er graag meer over te weten komen. Leeft uw vader nog en kent hij Teka?
   Dank voor uw reactie.

   MT

 3. 10 jaar terug ben ik aan het zoeken gegaan over alles wat gebeurd is in indie 1945 1950 fotos daar bleek uit dat mijn vader gediend heeft met westerling het boek de eenling staan fotos van mijn vader in ook op tv anderetijden was hij tezien inmiddels heb ik 30boeken in bezit .als U ergens mee vandienst kan zijn laat me dat maar weten over de mail

  • Der-tig boeken over Westerling ???
   dude!

 4. Hou u mij op de hoogte mbt het schrijven van u boek over neerlands beste militair .Westerling Een militair die zich verdiept heeft in de Adat / de oosterse cultuur en hoe je de bende leiders islam fascisten, Rampokkers diende uit te schakelen. Al tijdens de Atjeh Oorlog werd door van Heutsz met advies van de nederlands bekendste arabist Snouck Hurgonje de fanatieke / fascistische islamieten hard bestreden. Bestrijd hen op de wijze zoals zij ons willen bestrijden . Het afhakken van hoofden van ongelovigen wat normaal is binnen de islam idiologie werd door westerling ook toegepast dit is de enige manier om de leiders van de islam- fascisten te bestrijden. Het Korps Marechaussee werd bewapend met de Klewang als tegen hanger van de Rentang van de fanatieke Atjehers .de Commandanten van de de marechaussees gaven opdracht het gevecht in eerste instantie aan te gaan met de Klewang dat dwong respect af bij de tegenstander alleen in uitsterste nood werd gebruik gemaakt van de Karabijn. De uitvinding van de mobiele eenheden van het Korps Marechaussee zijn nog een uitvinding van een indische bestuursambtenaar uit Koeta Radja ( nu Banda Atjeh

  met vr Gr Peter

  • uitvinding ?
   het concept van een “mobiele” eenheid is al zo oud als (de weg naar) Rome.
   Overdrijven is ook een vak.
   Maarrrr, waar “we” NL wel op de borst kunnen kloppen is dat ALLE anti jungle taktieken die later in Vietnam doorgang vonden, en ALLE anti jihadi taktieken die later in Iraq/Afghanistan hun weg vonden, reeds werden uitgedokterd en toegepast in de oorlogen in Aceh en Java decenia en bijna een eeuw ervoor.

 5. Ben zeer geïnteresserd in uw boek. Wilt u mij s.v.p. op de hoogte houden?

 6. Belanda harus bayar ‘jiwa’ kami yg melayang….!! Bangsat kau Belanda….

  • Bukannya mengutuk, anda bisa memberikan pandangan anda Westerling.

   Salam,

   Fredrik

   • Heel goed..

 7. Mijn nu bijna 86 jarige vader heeft in Indie gezeten bij 3 – 11e R.I KST.
  Hij vindt het heel fijn om info, foto’s en alles wat met die tijd, ook met de heer Westerling, te maken heeft gehad nog eens op een rijtje te zetten.
  Vriendelijke groet,
  J.van Tiel

  • Geachte heer Van Tiel,

   Bedankt voor uw reaktie. Ik heb u een e-mail gestuurd.

   Met vriendelijke groet,

   Fredrik

  • Geachte heer / mevrouw,

   Een oude – helaas medio oktober 2008 overleden – vriend van mij heeft ook onder Kap. Westerling gediend. Het gaat hier om Jo (Johannes) van Strien, geboren te Raamsdonksveer / Raamsdonk. Nadien heeft hij ook nog in Korea gediend. Kent uw vader hem misschien?
   Groet,
   L. Selders

 8. Mijn vader is zo blij met alle info die ik hem kan geven over de 3-3-11e R.I KST zo vertelde mij dat er ook een lijst moest zijn met alle namen van zijn maten. Wie heeft die?

 9. Geachte heer Van Tiel,

  Grote kans dat Kees Smulders, conservator van het Commandomuseum in Aerdt de beschikking heeft over deze namenlijst.

  Met vriendelijke groet,

  Fredrik Willems

 10. Beste Fredrik Willems,

  Momenteel ben ik bezig met een onderzoek naar de Nederlandse politiek mbt Suriname 1980-1991. Ook hierbij lijkt Westerling een rol gespeeld te hebben. Een deel van die rol heb ik inmiddels bevestigd gekregen.

  http://nog1.web-log.nl/nog1/2009/11/frank-castro-ov.html

 11. Ik ben al een poos naar mijn verleden aan het graven.
  Mijn vader F.Th. Bonte was een soldaat in hart en nieren en heeft gediend bij Kapitein Westerling.
  Mijn vader is allang niet meer in ons midden maar ik weet eigenlijk heel weinig over hem. Hij was altijd trots dat hij onder Westerling gediend heeft.
  Ik zou zo graag wat meer informatie willen.
  Ik weet niet eens welke divisie hij zat.
  Ben erg benieuwd wat hier uit kan komen
  Met vriendelijke groet
  Esther Bonte

 12. Beste Fredrik Willems,

  Ik denk dat Kapitein Westerling is een oorlogsmisdadiger hetzelfde als de nazi-SS, doet hij de etnische moorden in Zuid-Celebes. Hij was ook de moord op republikeinse krachten in de straten van Bandung. Sorry mijn Nederlandse taal is slecht.

  Met vriendelijke groet,

  Malik

 13. Beste Malik,

  Bedankt voor je reactie. Je Nederlands is erg goed!

  Mvg,

  Fredrik Willems

  • Dat meen je niet. (van dat Nederlands bedoel ik)

 14. Beste Fredrik,

  In onze collectie hebben we divers materiaal dat in de tijd van Westerling is gebruikt. Het meest unieke wat we hebben is zijn handtekeninge stempel, afkomstig van zijn administrateur. van die Administrateur (Cees Kooiman) hebben we alles. Misschien dat je een keer moet komen kijken, dan kan je eventueel foto’s maken voor je site.

  Groeten,
  Kees Smulders

 15. Goh. allemaal zeker belanda’s die vroeger ook een pa of oom hebben die als een idioot onschuldige mensen naar de andere wereld hebben geholpen. Stelletje paci………

 16. Wat opvalt is dat er weinig namen van officieren en onderofficieren worden genoemd, die onder R. Westerling hebben gediend in zijn periode tot de opstand in Makassar medio 1950.
  Wie deed voor hem de administratie: verslagen en rapporten maken, financieel beheer e.d.?
  Hij stond er toch niet alleen voor?
  Het lijkt mij dat zijn Administrateur, de heer C. Kooiman, over enige naamlijsten moet beschikken of kan opstellen. Al zullen al die mensen inmiddels wel ouder zijn dan 78 jaar.

 17. Hallo Fredrik
  hoe ver is de status van je biografie van Westerling
  ik hoorde van de Hr Blauw van de NCRV dat deze gereed is.Graag zou ik in bezit komen van je boek

  alvast bedankt

  MVG

  Carlo Scherders

 18. Beste Fredrik,

  Is jouw boek al verkrijgbaar in de handel ? Ik zou het graag in mijn bezit willen krijgen.Laat even weten hoe ver het staat ? Ik ben al heel erg lang bezig met Westerling.

  Groet Hans

 19. We zijn nu vier jaar na dato van uw eerste berichten. Is de biografie nu gereed ? Wat heeft uw biografie voor nieuws dat niet in de doorwrochte Westerling-biografie staat van de Leidse historicus Jaap de Moor uit 1999. Belangrijk vooral na het slechte Westerling TV-item deze week. Geknipte fragmenten en geen explicatie. Alles wat hij zei stond al geboekstaafd. Geeft uw verhaal nieuwe inzichten ?

  Vriendelijke groet,

  Drs M.H.H. de Weerd
  politicoloog/politieke geschiedenis
  Den Haag

 20. Vanuit mijn Indo achtergrond ben ik zeer geintresseerd wanneer dit boek uitkomt!

 21. Een getuige heeft gezegd dat Westerling in Engels uniform in oktober 1945 vier mannen op een markt in Jakarta neerschoot. http://7mei.nl/2013/12/02/on-which-majestys-secret-service/

  Is dit verhaal te verifiëren? Was hij in die maand in Jakarta? Droeg hij een Engels uniform?

 22. Beste Mas Rob,

  Westerling zat op dat moment niet in Batavia maar duizenden kilometers verderop,namelijk in Medan. Westerling kwam pas voor het eerst in Batavia in juli 1946.

  Groet, Fredrik

  • Bedankt..

   • Over de exacte verblijfplaatsen van Westerling is veel onbekend. Uiteraard weet ik dat hij september ’45 boven Medan is gedropt en dat hij in die omgeving actief is geweest. Dat sluit niet uit dat hij bijvoorbeeld per vliegtuig naar Java is gevlogen en daar een kortstondige actie heeft ondernomen.

  • Ik dacht zelf lange tijd dat getuige zich een jaar vergist en dat 1945 niet kan maar 1946 moet zijn. Dan nog is zijn verhaal interessant genoeg om te melden.

   • Je schrijft dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de exacte verblijfplaatsen van Westerling. Dat ben ik niet met je eens. Juist van Westerling is goed gedocumenteerd waar hij zich op welke moment bevond. Hij kwam pas in juli 1946 in Batavia aan.

    Je sluit niet uit dat Westerling per vliegtuig naar Java is gevlogen om daar een kortstondige actie uit te voeren. In oktober 1945 en de maanden erna was er bijna geen vliegverkeer in Indië. Westerling zou dan met veel pijn en moeite een plaats moeten hebben geregeld aan boord van een vliegtuig om in Batavia aan een onbeduidende zuiveringsactie op een markt deel te nemen. Ik denk dat je het met me eens bent dat dit zeer onwaarschijnlijk klinkt.

    Dan bestaat er inderdaad de mogelijkheid dat Dompig zich heeft vergist en dat het vermeende incident zich in oktober 1946 heeft afgespeeld. Westerling was toen inderdaad in Batavia, maar droeg toen geen Engels uniform meer. Hij was immers al commandant van de Speciale Troepen. Ook dit is in tegenspraak met de verklaring van Dompig.

    En heb je kunnen nagaan of Dompig toentertijd in Batavia was? Bijvoorbeeld aan de hand van zijn dienststaat? Je schrijft dat er inderdaad onduidelijkheid bestaat over de verklaring van Dompig, maar voor de lezer wordt dit niet duidelijk. Je geeft nergens in het artikel aan dat Westerling in oktober 1945 niet in Batavia, maar in Medan was. Je afsluitende vraag luidt: On which Majesty’s Secret Service Westerling killed in 1945? Met deze vraagstelling ga je er toch vanuit dat het vermeende incident werkelijk heeft plaatsgevonden?

    Dat je artikel geen wetenschappelijke dissertatie is, doet er niet aan af dat je als auteur de verantwoordelijkheid hebt om na te gaan of de uitspraken van Dompig kloppen of niet. Zeker in deze zaak. Het gaat immers niet om iets triviaals, maar om een serieuze aantijging.

 23. Hallo Fredrik, je sluit categorisch uit dat Westerling oktober 1945 in Batavia kan zijn geweest? of lijkt het je onwaarschijnlijk? Welke bronnen?

 24. Hoi Max, ik sluit het relaas van Dompig niet categorisch uit. Ik zeg dat op basis van alle beschikbare gegevens (Westerlings dienststaat, zijn persoonlijk archief, en gegevens van het KNIL, de KL, de NEFIS, en het Britse Counter Insurgency Bureau) nooit een verblijf in Batavia in de maand 1945 wordt genoemd. Verder geef ik aan dat er toen bijna geen vliegverbindingen waren tussen Batavia en Medan en dat het me zeer sterk lijkt dat Westerling voor een dergelijke kleine actie speciaal naar Batavia zou zijn afgereisd.

  Mijn voorlopige conclusie is dat het verhaal van Dompig niet kan kloppen. Het is trouwens een bekend fenomeen dat Indië-veteranen en Indonesiërs Westerling in allerlei acties opvoeren waarbij hij in werkelijkheid nooit betrokken is geweest.

  Een voorbeeld hiervan was verleden jaar het programma Altijd wat waarin een Indonesische ooggetuige werd opgevoerd die beweerde dat Westerling in een kampong persoonlijk honderden mensen had doodgeschoten. Ik heb dit gecheckt (de ooggetuige vertelde dat de Westerling linkshandig zou zijn, terwijl hij rechtshandig was) en wat bleek? Westerling was nooit in deze kampong geweest. Het ging om heel iemand anders.

  Toch worden dergelijke zaken als feiten gepresenteerd. Dat vind ik een kwalijke zaak. Ik vind het ook opmerkelijk dat je de bewijslast omdraait. Als ik je redenatie volg, zou iemand zomaar een filmpje op internet kunnen plaatsen waarin je – zonder harde bewijzen – beschuldigd wordt van het plegen van moord. En het zou dan aan jouw de taak zijn om dit te ontkrachten. Dat lijkt me geen goede zaak.

  Ik vraag me ook af heb je kunnen checken of Dompig toentertijd (oktober 1945 of 1946) in Batavia was? Dat zou je bijvoorbeeld aan de hand van zijn dienststaat kunnen doen.

  • Hoi Fredrik, I switch to English because many interested readers do not speak Dutch: You wrote above:
   “It is a common phenomenon that Indië-veterans and Indonesians claim Westerling committed all sorts of acts in which he was never involved”.
   Veteran Dompig is a Suriname Dutch veteran who served during World War II and Korea. He was recruited in Suriname by the British. So, not part of one the groups you mention. After the Japanese surrender his unit was transferred by the British to Batavia/Jakarta.
   As far as I know this is the first testimony of an eyewitness not Dutch, British nor Indonesian and Westerling’s alibi is not 100% as you agree.

 25. Max, that is a strange way of arguing. First you automaticly assume Dompig’s speaks the truth because he is not Dutch, British or Indonesian ? (At the time Surinam was a Dutch colony by the way) Second you present an eyewitness which can’t back his claims by hard evidence and than tell Westerling’s alibi is not 100%. That’s turning the world upside down! Dompig doesn’t present any hard evidence. And have you checked Dompig’s background? Have you seen his military papers? Can he prove that he was in Batavia at the time? And do you have hard evidence that Westerling was in Batavia in October 1945? You would be first! I’m very curious. These are all very important matters.

  • Hi Fredrik, I do not automatically assume he speaks the truth because he is not Dutch, British or Indonesian. I only explain that your assumption that he is Dutch Indieveteraan or Indonesian is not correct.You put him in the wrong group.

   Do you agree that Westerling committed summary executions, for example in South-Celebes, or do you consider that not a fact? I think they are accepted facts which even Westerling himself admitted. So, if he did that in 1945 in Jakarta too, that remains to be seen.

   I don’t think a witness must come up with hard evidence other than the he tells us exactly what he saw with his own eyes. Then it is the job of others to falsify the testimony beyond reasonable doubt. Memories fade, documents can be false, archives can be incomplete or even destroyed.

   Dompig’s background has been checked by others already. Link of Jules Rijssen’s book in my article.

   • Mijn opmerkingen (youtube filmpje): 1) Er is een indon burger (padvinder kostuum ? re-enactment kostuum?) aanwezig, dus het is afgenomen IN indonesie van vandaag. Dus deze Dompig WOONT en LEEFt in RI..sinds LANGE (?!) tijd. Dat heeft zijn tol op herinneringen, belevingen, meningen. Niet zomaar klakkeloos alles aannemen.Altijd verifiëren!!
    2) Afgezien van foute tijd (okt 1945 in Jakarta?) , foute lokatie (jakarta en niet Makassar of Bandung), en foute uniform (brits? maar ook de Ambonezen/Molukkers in brits uniform?) ..kan er veel meer gespeeld hebben in het pleit voor Westerling dan hij doet voorkomen:
    2a) Tussen de arme tengere boeren van 1945 of 1947 op de markt, zul je maar “gespierde” jongens tegenkomen. Je hoeft geen professor te zijn om te vermoeden dat DAT juist de welgevoedde terroristen/rebellen/bandieten/TNIinfiltranten zullen zijn. Indien tijdens de APRA coup 1950 zou er minder verschil zijn in doorvoeding tussen spionnen/infiltranten en normale boeren, maar dan zou er ook geen gevaar zijn van infiltranten maar van pure geuniformde TNI soldaten.
    (echter: wiki: Binnen een uur hadden zij/APRA de binnenstad bezet en alle verzet geëlimineerd. De meerderheid van de TNI-troepen werd overrompeld; er deden geruchten de ronde dat *gespierde* soldaten hun uniformen uitgetrokken hadden en gevlucht waren *door/langs de markt*.)
    2b) Dompig is/was een truckchauffeur. Wat weet hij nou in 1945 wat de “reputatie” van Westerling (in Sumatra) was?
    3) Dus..als hij al een executie heeft gezien, dan in alle waarschijnlijkheid in een Kampung buiten Makassar. Daarvan is bekend welke methode Westerling hanteerde en waarom, of het betreft TNI militairen die hun uniform hadden uitgetrokken in 1950..

 26. Max, I think we fundamentally disagree on this topic. 😉 Of course we all know that Westerling committed summary executions on South Celebes, but that doesn’t mean you can’t accuse him of shooting 4 men in Batavia without giving any hard evidence.

  You write it is the job of others to falsify the testimony beyond reasonable doubt. I agree with this 100%. In my opinion this should be your job. As you presented the eye witness account And presented – in my opinion – his claims too much as facts in your article. At least you should have mentioned to the reader that there is no evidence at all which suggests that Westerling had been in Batavia in October 1945.

  In stead you ask me to prove that Westerling was not in Batavia at the time. I hope you agree with me that isn’t the correct way of building your case. This approach is not accepted in journalism, historiography, let alone in legal cases. And I think that is a very wise decision!

 27. Veteran Dompig insists he saw Westerling in Batavia/Jakarta October 1945. I asked him several times, because first I thought myself that he made a mistake and meant 1946. But no, he repeated 1945 several times. So, I regard it a credible testimony that is worth to explore further. Not only by me but by everybody interested in the matter.
  You remember the Harry Nouwen testimony concerning the execution photos of Gedong Tataan. TNI supposedly attacked with throwing coconuts. Well, that made me laugh.

 28. Beste Fredrik,
  Ik heb veel opgestoken tijdens je lezing in Bronbeek gistermiddag (30 maart 2014) Ik wens je veel succes toe met de verdere afwikkeling van je proefschrift of boek.
  Zou je me t.z.t. op de hoogte willen brengen als het zover is?
  In de KB ga ik me binnenkort ‘inlezen’ in een aantal publicaties van en over Westerling. Ik kan me overigens de krantenkoppen uit januari 1950 nog herinneren. Het maakte op mij een grote indruk.
  Is het eigenlijk jammer dan zijn plannen mislukt zijn? Was er wellicht een ander (beter?) Indonesië gekomen?

  • jammer ? Ja, uit oogpunt van avontuur of filmisch verslag (zie William Walker). Maar voor de bevolking van verschillende etniciteiten van Aceh tot Guinea; geen verschil, of juist ergere voortslepende regionale oorlogjes…
   Qua corruptie in ieder geval had het een of ander geen donder uitgemaakt.

 29. Mijn vader Cor van de Bunt was een soldaat en heeft gediend onder Kapitein Westerling.
  Hij is allang niet meer in ons midden maar ik weet eigenlijk heel weinig over zijn tijd Indie behalve foto’s.
  Hij woonde destijds aan de Amersfoortseweg in Nijkerk en is geboren 12-10-1928.
  Zijn stadsgenoot Beert van der Born is daar omgekomen.
  Ik zou zo graag wat meer informatie willen, zijn er misschien archieven?
  Ik weet niet eens welke divisie hij zat.
  Ik ben erg benieuwd wat hier uit kan komen,alvast bedankt voor het lezen.

  Met vriendelijke groet,
  Tineke van de Bunt

 30. Tineke ken je het boek de eenling van Weaterling?

  Willem Kappe, Nijkerk

  • Nee ,staat daar informatie in over mijn vader? Of kende u mijn vader…

 31. Ik zal het boek eens weer doornemen om te zien of er een van de Bunt in genoemd wordt.
  Als cursist van het Korps Commando Troepen kortweg KCT genoemd heb ik altijd veel belangstelling gehad voor de zaak Westerling.
  Heeft jouw vader zijn opleiding in Engeland gehad en toen naar Indie?

  Willem

 32. Hallo Willem, ik denk het niet omdat hij vrijwillig is gegaan maar ik hoop dat u in het boek iets meer kunt vinden.Mijn vader heeft het weleens over De Hanen of Rooie Hanen gehad……maar zweeg verder.
  Wellicht iets over de dood van Beert van de Born?
  Dank voor u reaktie alvast,
  Tineke

  • Dag Tineke, ik heb het boek van Westerling weer gevonden. Ben je nog bezig met dit onderwerp? Ik woon in Nijkerk.

 33. Ja Willem, ik ben nog steeds geintereseerd over de tijd van mijn vader in Indie. Bijvoorbaad dank

 34. Heb je belangstelling voor het boek “de eenling”? Kom het even halen.
  Willem

 35. Graag…….. hoe kom ik aan het adres?

 36. mail even w.kappe@hotmail.com

 37. Geachte heer Willems,

  Gezien uw uitspraken over de omvang en achtergronden van de APRA ben ik benieuwd wat uw standpunt is over het boek Westerlings oorlog van J.A. de Moor. Heeft u hem op onjuistheden kunnen betrappen. Ook de rol van Sultan Hamid II bij de coup interesseert mij. Zoals u natuurlijk weet ontkent De Moor directe deelname.

  Bij voorbaat dank

  Rob Engelsman

 38. Terugkijken na meer dan 70 jaar geleden de slachtingen uit die vrijheidsstrijd ben ik er niet trots op. Wat ik wel nooit zal vergeten is, dat Nederlandse militairen structureel en op grote schaal extreem geweld gebruikten. Westerling was natuurlijk een van de ‘geweldige’ voorbeelden. Maar niet hij alleen is de grote man, men vergeet dat ook de vrijwillige Nederlandse ex SS-ers die in Indië mee vochten om daarvoor kwijtschelding te krijgen voor hun diensttijd tijdens de Duitse bezetting. Ze waren harde en goed getrainde manschappen.(Standarte “Westland”) Het boek brandende kampongs van generaal Spoor is vrijgeven.

 39. Dat weet ik. Ik heb het. Ontdekte net dat Remy Limpach ook oog heeft voor de andere kant. (Indonesisch geweld tegen de eigen bevolking, Bersiap) (p.123)

 40. Beste Frederik,

  Kap. Westerling is over het algemeen vergruist hier in Nederland.
  Ik heb het genoegen gehad met een paar mannen te spreken die in het Knil gediend hebben.
  Volgens hun was kap. Westerling een oprecht mens die in moeilijke tijden waar mensen in nood waren soms moeilijke beslissingen heeft moeten nemen.
  Maar ze waren er van overtuigd dat hij de juiste beslissing heeft genomen.
  Deze mannen zijn van mening dat als Westerling meer steun van Nederland had gehad indonesie niet de landen had kunnen bezetten die ze nu wel bezet hebben.

  Er worden de meest leugenachtige verhalen over hem verteld.
  Hij zou een massa moordenaar zijn geweest.
  Maar volgens deze knil ers is het tegendeel waar.
  Hij heeft juist voorkomen dat mensen waaronder nederlanders die in het begin nog in kampen zaten vermoord werden.

  Respect voor Kap. Westerling.

  Succes met je boek.

 41. Over leugenachtig gesproken. Naar het handelen van westerling is diepgaand bronnenonderzoek gedaan en verschillende studies verschenen. (Ijzereef,de Moor.) Die lijken mij heel wat geloofwaardiger dan de de eerste de beste KNIL soldaat die zijn eigen standje staat te verdedigen. Er zijn trouwens ook KNIL-soldaten(verschillende) die er bij waren en een heel ander verhaal hebben.

  • Tja wie geloof je?
   Mensen die er bij waren of hen die later achteraf van achter hun bureau de zaak beoordeelden.
   Daarin staat een ieder vrij in om te doen.

   • Bijna de complete Europese geschiedschrijving is gebaseerd op geschreven bronnen en gedaan “vanachter een bureau”. Niemand heb ik daar tot nu toe over horen klagen. U leest bovendien niet goed. Er zijn ook RST/DST militairen die er bij waren en een heel ander verhaal hebben. Ook zijn er brieven, dagboeken etc. Niet één maar meerdere. Ook zijn er getuigenissen van Indonesische kant. Onlangs nog. Maar ik hoor het al: die tellen natuurlijk niet mee, want als het er om gaat ons eigen verhaaltje te verkondigen telt alleen wat in ons straatje past. De studies van De Moor, IJzereef en Limpach zijn zeer goed en grondig gedocumenteerd en beargumenteerd. Zelfs Westerling zelf heeft toegegeven dat er onschuldigen zijn geëxecuteerd. Dat is kort en goed gezegd: een oorlogsmisdaad. Om van achter in dit geval: “joúw bureau” losse flodders af te schieten in de trant van: “Wie geloof je…. Is zeer gemakkelijk. Een vent ben je pas als je ook kunt aantonen dat hun verhaal niet klopt. Maar dat kun je niet. Dream on.

 42. LS…

  Mijn biologische vader is Mr. Dr. Carel Anton Lion Cachet / Voormalig Resident en toen der tijd gevestigd in Makassar. In de tijd van de opstanden heeft hij de Nederlandse regering gesmeekt om hulp met als resultaat Kapitein Westerling. Andere Tijden heeft dit gedocumenteerd. Ook circuleert er nog steeds een Polygoon Nieuws filmpje over de conferentie van Malino. Ook bij Andere Tijden bekend. Daar zie je Cachet met mijn niet biologische vader rondlopen. Het waren collega’s !

  In de context van uw onderzoek misschien nog iets om te gebruiken maar mogelijk al bekend bij u.

  Veel succes met de voortgang en benieuwd naar uw boek

  Vriendelijke groet,

  Caesar…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: