Hulp uit onverwachte hoek

Willems Drees

Willem Drees (Foto: onbekend)

Met de PvdA had Raymond Westerling op zijn zachtst gezegd weinig op. De “rooien” hadden het volgens hem voor “onze jongens” in Indonesië verpest. Eind jaren zestig diende hij zelfs een aanklacht wegens smaad in tegen de voormalige minister-president Willem Drees, toen deze zich in een interview kritisch had uitgelaten over de zuiveringsactie op Zuid-Celebes. Het zou Westerling dan ook zeer verbaasd moeten hebben, zou hij hebben geweten dat hij zijn leven juist aan de socialistische voorman te danken had.

Uit de in 1995 gepubliceerde memoires van de vooraanstaande diplomaat Max Weisglas blijkt namelijk dat men in kringen van de Nederlandse diplomatieke dienst de oud-kapitein na zijn mislukte APRA-avontuur het liefst van het toneel zag verdwijnen. Onder de grond wel te verstaan. Om te voorkomen dat Westerling tijdens een mogelijk proces met allerlei compromitterende onthullingen Nederland in een kwaad daglicht zou stellen, kon het geen kwaad om het lot een handje te helpen. “Een lek in het rubberbootje was in dit geval geen moord geweest”, merkt Weisglas in zijn memoires op. Zijn advies om Westerling te liquideren, werd echter door een verontwaardigde Drees resoluut van de hand gewezen: “Een jong mens als U mag zo niet denken”.

In plaats daarvan had de socialistische voorman de opdracht gegeven om de oud-kapitein met “alle middelen en ongeacht de kosten” uit Indonesië te halen. Op 22 februari 1950 werd Raymond Westerling  in het diepste geheim met een Catalina watervliegtuig van de Koninlijke Marine opgepikt en voor Singapore te water gelaten. Met het rubberbootje wist hij ongeschonden de kust te bereiken.

Advertenties
Published in: on december 18, 2007 at 6:41 pm  Comments (10)  

The URI to TrackBack this entry is: https://westerling.wordpress.com/2007/12/18/hulp-uit-onverwachte-hoek/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 reactiesPlaats een reactie

 1. Leuk initiatief deze website! Gaat het hier trouwens om familie van Hans Weisglas, voormalig voorzitter van de Tweede kamer?

 2. Beste Jan,

  dat klopt. Bedankt voor je reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Fredrik

 3. Opmerkelijk: in het artikel “Hulp uit onverwachte hoek” staat als afsluitende zin dat kapitein Westerling ‘met het rubberbootje ongeschonden de kust wist te bereiken’. Westerling beschrijft echter in een van zijn boeken dat betreffend rubberbootje wel degelijk lek was! Hij kon op het nippertje in het aardedonker aan boord van een toevallig passerende Chinese jonk springen. Als het lot hem niet gunstig gezind was geweest was hij voer voor de haaien geweest. Ondanks de woorden van minister-president Drees lijkt het er dus toch op dat iemand niettemin getracht heeft Westerling doelbewust om zeep te helpen. Hier zou toch eens de onderste steen over boven gehaald moeten worden. Het is immers een grof schandaal dat een stel laffe politici danwel ambtenaren een man als Westerling -met alle zijn verdiensten en inspanningen voor Nederland- het zwijgen op wilden leggen!

 4. Beste Igor,

  bedankt voor uw reactie. U heeft natuurlijk helemaal gelijk. Ik was de betreffende passage uit “De eenling” helemaal vergeten.

  Volgens Raymond Westerling was dit trouwens niet de eerste keer dat er een aanslag op zijn leven was gepleegd. Ook tijdens zijn onderzoek naar de affaire Aernout zou men het op hem gemunt hebben.

  Met vriendelijke groet,

  Fredrik Willems

  • affaire Aernout ?
   Daar is inmiddels van gebleken dat het geen moordaanslag was van NL zijde , maar een ‘ordinaire’ spontane aanslag van n indo groep.
   Dus waar komt dan de “geplande” aanslag op onderzoeker (voor een paar weekjes) Westerling vandaan ?
   Of zat ie in de verkeerde hoek te peuren en reageerde de gebeten iemand met een mislukte aanslag ?

 5. Weet men ook door wie Westerling uit de gevangenis in Singapore is gehaald?
  Want dat lees ik niet in de boeken.
  Wat is er bekend over een juwelenkistje?
  Want er was wel degelijk geld in deze zaak.

 6. Beste Akimotos,

  Bedankt voor uw reactie. Het gerechtshof van Singapore verwierp de Indonesische eis om Raymond Westerling uit te leveren. Naar eigen zeggen heeft de Nederlandse diplomaat Richard van der Gaag hier een rol in gespeeld. Hij zou het Britse gezag in de kroonkolonie er op hebben gewezen dat Westerling in Engeland was opgeleid en verschillende Engelse onderscheidingen had gekregen.

  Zijn persoonlijke bezittingen, waaronder ook een juwelenkistje, moest Raymond Westerling achterlaten tijdens zijn geheime evacuatie uit Indonesie.

  Met vriendelijke groet,

  Fredrik Willems

 7. zou de hulp onverwachts zijn of waren de heren in den haag bang dat hij in de handen zou vallen van de indonesieers.
  wie weet wat hij had kunnen vertellen dan hadden ze met de kloten voor het blok gemoeten.
  Als ze niks te vrezen hadden hadden ze hem laten stikken kijk maar naar wat er is gebeurd met JUNGSLACHER die heeft ook enkelle jaren gebromd zonder dat ze er haast mee heben gemaakt deze oud kniller te helpen.
  met die westerling lag het ff anders die wist te veel dus een en een is ?
  Politiek is een smerig spelletje je moet je altijd in dekken en meestal gebeurd dat over de rug van een ander .
  ministers en advocaten geboren leugenaars zijn het wij hebben de pech dat onze ouders ons hebben geleerd dat je niet mag liegen want neem van mijj aan je kunt er een aardige boterham meem verdienen.

  • wow, nooit eerder wat van vernomen , maar de juiste naam is :
   Leon Jungschläger
   nl.wikipedia.org/wiki/Leon_Jungschl%C3%A4ger

   en je hebt gelijk met je mening.

 8. Hoe staat het met het boek over westerling dat toch al jaren geleden is aangekondigd en waarvan Frederik Willems de auteur zou zijn?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: